Egloo kaffemugg

Tillväxten av data accelererar explosionsartat och som företag är man i dagens allt mer digitaliserade samhälle beroende kommunikation - ett flöde av data som går mellan datahallen, medarbetare och kunder driver framsteg. Fiberoptiska kablar är vägar som bär information från kontor till kontor, plats till plats, land till land.

Att använda en kabelinfrastrukturen som ett enkelt ”körfält” är slöseri. WDM gör att denna väg kan användas som en motorväg med flera ”körfält” som kan transportera upp till 80 samtidiga trafikkanaler samtidigt. WDM erbjuder ett sätt att lägga till ”körfält" med intelligent WDM-teknik. Man expanderande enkelt kapaciteten utan att bygga ny infrastruktur helt enkelt.

WDM

Det här är WDM

Den tekniska definitionen: Wavelength Division Multiplexing, WDM, är en teknik som ökar bandbredden genom att olika dataströmmar skickas på olika frekvenser över ett enda optiskt fibernätverk. Signaler i WDM-våglängder är oberoende av varandra oberoende protokoll och hastighet.

Målet med WDM är att få detta att ske på ett så enkelt och kostnadseffektivt sätt som möjligt.

3 sätt att öka fiberkapaciteten

  • Installera fler fiberkablar, vilket föredras i många fall, speciellt storstadsområden där fiber är förhållandevis billigt och det är enkelt att utöka. Men i takt med att det inte finns mer fiber att tillgå eller behov av fler fiber ökar är detta inte kostnadseffektivt.
  • Öka systembitraten till multiplex fler signaler. Men det ökade systembitratet är inte kostnadseffektivt då många system redan kör SONET OC-48 (2,5 GB / s) och uppgradering till OC-192 (10 GB / s) är dyrt.
  • Implementera WDM visat sig vara den mer kostnadseffektiva tekniken. Den stöder inte bara nuvarande elektronik och fibrer, men kan även dela fibrer genom att sända kanaler med olika ljuslängder (färger). Dessutom använder systemen redan fiberoptiska förstärkare, eftersom repeaters inte kräver uppgradering för de flesta WDM.

Från ovanstående jämförelse av tre metoder för utvidgning av kapacitet kan vi lätt dra slutsatsen att WDM är den bästa lösningen för att möta efterfrågan på mer kapacitet och snabbare dataöverföringshastigheter.

Kenneth Seth-Andersson

Specialistkonsult

Kenneth Seth-Andersson

Relaterade nyheter